Friday, July 21, 2017

In this life, you will get disappointed on no matter how much you try but you are still not good enough.

Despite being the best version of yourself, there will be other people who are better than you.

You will be devastated when you are struggling so hard but others get it so easily.

Perhaps that is life. Unfair in the eyes of some people. Because we only see things with our desire. The way we want to perceive things are according to our own needs.

But Allah knows things differently. Each and every struggle that you are facing is all written by Him. He directs our lives the way it should be and not always the way we want it to be. Trust Him in whatever decision you are making. Ask for guidance all the way through.

Thursday, June 8, 2017

Penat dah dgr pasal politik ni. Bukan nak kata politik tu tak penting. Tapi yang penting jagalah bahasa, adab. Tak kisah la nak sokong mana pun. Kalau takde perkara baik nak ckp, diam je. Yang org pandang bukannya fahaman politik yg kita bawak tp akhlak kita sendiri. 

Monday, February 27, 2017

In time, you will feel that you are becoming less important to the people you love. You would start to realise every single thing that they used to do and no longer did. Is it a normal grown- up things? Perhaps it is. But surely it is painful to live day by day realising that they have changed. They might not know that they have changed and would most probably blame you for your changes instead.

Anyhow, life goes on.

Saturday, January 14, 2017

Today I saw the evidence of how the behavioural change of a person would affect another. It is rather an expected reaction and inevitable connection between those two. Maybe I am trying to rationalize things while I am hurting. Try to find reasons for everything that happened. Sometimes it is good to know but sometimes it hurts even more. Now, here I am ranting about unnecessary things..haha..it is not easy to stay at ease when you are sensitive to people's changes.

Wednesday, August 31, 2016

common sense

Assalamualaikum..hehe..dekat setahun x update blog. Teringat tetiba kat blog ni bila supervisor tnya siapa yg ada blog. Hahaha..angkat jelah tgn kan..
Rasa terpanggil utk ckp pasal situasi masa kini..hahaha..xdelah masa kini pon just common sense lah..


Aku ni jenis naik public transport sbb yelah mana ada lesen..bru je hbis amik test jpj..hehe..so sbg pelanggan ttp lrt, komuter dan bas awam ni boleh nampak lah macam2 perangai org.

Salah satu yg aku boleh tgok ialah  masyarakat kita yg kurang common sense. Serius geram. Bukan semua tp adalah sebahagian yang mungkin tak terdedah dgn budaya hormat-menghormati.
Ada sekali tu tgh beratur utk naik bas. Aku antara yang paling depan kot. Haha..punyalah selamba bila bas tu bukak je terus serbu. Org dah beratur lama kot.. dalam hal ni, lelaki n perempuan pun sama je haha..-.- smpai hati potong barisan.. tapi bila aku perhati, budaya beratur sblm naik bas ni tak dipraktik kan sngt. Jomlah kita sama2 buat ya. Pastuu..bila dah masuk bas pon sama jugak. Kita kenalah consider org yg lebih layak kerusi tu utk duduk..kita yang masih muda ni beralah la dgn yang nmpak elderly..yg bawak anak kecik..aku paham je penat kan nk berdiri lama2..tapi kita ni masih larat..gunakan nikmat tu sebaiknya. Nnti bila kita dah tua, insyaAllah ada je org yang akan tolong kita balik..

Utk yang lelaki, tunjuklah gentleman sikit bukan dgn cara yang bajet2 sweet bagai tapi dengan bagi peluang dekat perempuan utk duduk sbb kadang2 bila berdiri tu mmg ramai lelaki yg berdiri sekali..so tak bestlah nk kena berdiri sekali dgn diorg. Serius aku respect ngn org yang macam ni. Biar luaran nmpak kasar tp hati baik.

Pastu ada insiden lain pulak bila hari perayaan. Masa tu mmg ramai org beratur..dah org depan tgh naik, aku nampak mcm xde harapan aku give up lah bas yang tu..tggu next punya bas la pulak.
Utk next bas tu aku dah beratur baik punya hahaha depan kott..tapi nak wat camne tetiba bas tu gi parking kat platform lain pulak..and dah ramai pun org berbaris dekat situ. Aku pikir bila masa pulak diorg tahu nk kna beratur kat situ -,- ketinggalan betul..haha 

Dengan hati yg sedih aku pon pergilah beratur dekat belakang barisan yang panjang. Dlm otak dok pikir nak naik ke tak bas ni sbb semua yg beratur depan aku semua lelaki warga asing..adalah seorg dua yg melayu dan cina. And semua lelaki.. ohh ada dua perempuan tak silap aku.. haha lupa pulak.. tapi nak dijadikan cerita tiba2 adalah seorg lelaki berusia lingkungan 20-an macam melambai kat arah aku..aku toleh la belakang kot dia panggil kawan dia ke. Buat malu je kan kalau sahut tp salah haha.. aku ignore jelah..tp dia still lambai lagi..and aku rasa dia panggil aku..so aku pegi jelah..lupa nk ckp yg org ni tgh beratur nk naik bas sama tp dia kat 2nd depan. Pastu dia suruh aku beratur kat depan dia sbb dia tgok ramai sngt lelaki n dia tahu aku dah lama beratur. Aku ckplah terima kasih haha

Tu jelah.. tapi aku rasa bagus lah dia ni sbb ingt org macam ni dah xde..haha..pointnya, buatlah baik dekat org walaupun strangers. Who knows maybe they can help us in the future. If not them, Allah will send another bunch of people to help you. :)

p/s: untuk semua yang dah start posting..goodluck! study hard and smart..this could be our last chance.. jangan malas pergi ward round, jangan ponteng kelas, tunjuk attitude yang baik..kita nak jadi doktor utk masyarakat kan. and one of the hardest posting is paediatric posting. jgn main2 n study leklok.n utk yang kena pergi kangar, be prepared and datang kelas ye and tolong2 sikit kak nadiah :P k goodluck utk posting lain jugak :)

Saturday, October 10, 2015

Assume

We live in a world full of assumptions.


Betul. Itu salah satu sifat manusia yg tak boleh nak disangkal lagi. Banyak sangat perkara yg kita "assume" dalam hidup kita. Tentang semua perkara. Dan yang paling teruk kalau sangkaan kita tu memutuskan silaturrahim atau yg kurang teruk sikit, mengeruhkan hubungan (persahabatan, kekeluargaan etc)

Janganlah menyangka dlm semua perkara, tanya kalau nak tahu kebenaran. Tak penat ke asyik nak bersangka buruk je, zuliana? :/

Never assume. It breaks your heart to pieces and your relationship too.
Pain is subjective to each individual. It takes time to heal and it takes a lot of drugs (if the pain is too intense, of course =.=  and pain management is actually multimodal) to relieve. Somehow, it keeps your body awake, your senses sensitive and your heart beats faster. These are all the signs that you are still an alive human being. So, just go with it and handle it the best you can.